22 d’abril del 2012

El tema del moment: l'expropiació d'YPF a Repsol


En aquests darrers dies s'ha vessat molta tinta sobre l'expropiació que el govern argentí ha fet a l'empresa petriolera Repsol de les accions que té sobre Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF). Com que la premsa de casa nostra ha repetit bàsicament els arguments del govern espanyol i dels directius de Repsol volem compartir uns quants articles que aborden el tema des d'una altra perspectiva i que ens poden ajudar a tenir una visió més global de l'afer.
Cinco postales de Repsol-YPF en Argentina
“Nuestras empresas” y la “seguridad jurídica”
¿Qué defiende el Gobierno del Estado español cuando defiende a Repsol?
Los desafíos de la nueva YPF
El dolor de lo que fue y el desafío de lo que es

10 d’abril del 2012

Diàleg i debat per construir el món que volem

Aquest any 2012 hem començat la nostra activitat amb dos debats molt intensos i constructius per a totes i tots els que hi vam prendre part.

El primer va ser el divendres 13 de gener en el marc de la presentació de l’Agenda Llatinoamericana d’enguany que du el títol “Bon viure, bon conviure”, una traducció de l’expressió quítxua Sumak kawsay. L’acte el vam organitzar conjuntament amb l’Associació de Dones de Quart Amb Ulls de Dona i vam tractar el paper de les dones com a constructores del bon conviure, ens hi va acompanyar també com a moderadora la Mireia Bou membre de la Comissió de Gènere de la Coordinadora d’ONG.

El segon el vam fer el divendres 30 de març tot presentant el llibre “Ensenyar, aprendre, salvar-se”, una obra col·lectiva –hi han participat més de 60 persones- promoguda per l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador i que pretén ser una eina generadora, precisament, de debat i d’idees transformadores en aquest món que alguns volen uniformitzar. Vam comptar amb la presència de tres dels quatre col·laboradors quartencs del llibre i del seu coordinador, l’infatigable company Sebas Parra. El debat el vam centrar en l’analfabetisme digital i en les diferències que es creen entre les persones que poden accedir a les noves tecnologies i les que no.

En ambdós casos el temps es va fer curt i tothom es va quedar amb alguna idea per aportar o amb alguna pregunta per fer i, de ben segur, va continuar donat voltes sobre el tema més endavant.

SolidariQuart participa en el projecte d’alfabetització a Kukra Hill


Hi ha qui encara creu que alfabetitzar una persona consisteix només en ensenyar-li a llegir i escriure quan això només és el punt de partida. Quan algú s’alfabetitza entra en un nou món ple de noves experiències i adquireix la clau per transformar l’entorn de la seva família i la seva comunitat. L’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador conscient d’aquesta necessitat d’anar més enllà de l’aprenentatge de la lecto-escriptura desenvolupa el model pedagògic Producció, Salut i Medi Ambient que dóna a les persones alfabetitzades l’oportunitat de mantenir les seves famílies d’una manera digna ensenyant-les a conrear la terra de manera sostenible.

Enguany a Kukra Hill, després que ja hagin sorgit les primeres promocions d’alfabetitzats, es començarà la segona fase del projecte en la qual, a més continuar amb les classes, es crearan petites escoles agràries a les parcel·les dels propis alumnes. Per una banda se’ls ensenyarà el conreu en un clima tropical humit de tomates, pebrots, cogombres, enciam i altres hortalisses, les quals ajudaran a diversificar la dieta i millorar la salut dels pobladors. Per l’altra aprendran a cultivar els cítrics i una forma diferent i sostenible de conrear arbres fruiters com el maracuià, l’alvocat i la granadilla; amb aquesta pràctica, a més de millorar la salut de les persones es millorarà la del medi ambient local ja que s’estarà contribuint activament a la reforestació i retenció de sòls a la zona. En el finançament del projecte, valorat en 15.200 $, hi participa SolidariQuart amb 2.000 $ destinats a la compra de les llavors dels horts i el filferro per a les cortines que han de protegir del sol el planter tant d’hortalisses com d’arbres fruiters.

Kukra Hill comença a ser municipi lliure d’analfabetisme

“Y también enséñenles a leer”, aquesta frase adreçada per Carlos Fonseca, fundador del Frente Sandinista, a uns guerrillers que estaven ensenyant el maneig de les armes a uns camperols que s’acabaven d’incorporar a la lluita contra la dictadura és la que els companys de l’AEPCFA (Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador) han pres com a emblema. Hereus de la Gran Cruzada Nacional de Alfabetización dels primers anys del govern revolucionari no han abaixat mai la guàrdia, ni tan sols en els disset llargs anys de governs neoliberals en què tot els anava en contra menys la solidaritat internacionalista i la voluntat de la gent per aprendre. Des del 2007, amb l’arribada al poder d’uns governants que sí creuen en l’educació com a motor d’emancipació, han pogut redoblar els esforços i, pas a pas, anar deixant Nicaragua lliure d’analfabetisme. Una de les darreres etapes correspon a la Costa Carib i, després d’haver reeixit en la seva tasca als municipis del nord de la regió, ara li ha arribat el torn als del sud. El primer on han començat a treballar ha estat Kukra Hill.

Aquest estiu passat una brigada formada pel personal local de l’AEPCA i brigadistes catalans i andalusos van començar la feina al nostre poble germà. Aquesta primera part va consistir en l’organització d’equips de treball formats per mestres, estudiants de secundària i brigadistes que es varen encarregar d’elaborar un cens de la població analfabeta del nucli urbà de Kukra Hill i les comunitats que li són més properes -en el qual es va detectar que un 19,8% de la població no sap llegir ni escriure-, es varen establir els punts d’alfabetització, que són en cases particulars, i es varen formar els alfabetitzadors en la metodologia emprada. Paral·lelament dues companyes d’Òptics pel Món varen anar detectant les persones analfabetes amb problemes de visió a les quals se’ls han facilitat ulleres per tal que també puguin assistir a les classes.

Aquest, doncs, és un procés que ja no té aturador –aquest desembre hi ha hagut les primeres promocions d’alfabetitzats a les comunitats de Samuel Law i la Fonseca- i que culminarà l’agost d’enguany amb la feina feta i la declaració de Kukra Hill com a nou municipi lliure d’analfabetisme.

En podeu anar seguint la informació al blog de l’AEPCFA de Girona: http://aepcfagirona.blogspot.com/