“Y también enséñenles a leer”, aquesta frase adreçada per Carlos Fonseca, fundador del Frente Sandinista, a uns guerrillers que estaven ensenyant el maneig de les armes a uns camperols que s’acabaven d’incorporar a la lluita contra la dictadura és la que els companys de l’AEPCFA (Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador) han pres com a emblema. Hereus de la Gran Cruzada Nacional de Alfabetización dels primers anys del govern revolucionari no han abaixat mai la guàrdia, ni tan sols en els disset llargs anys de governs neoliberals en què tot els anava en contra menys la solidaritat internacionalista i la voluntat de la gent per aprendre. Des del 2007, amb l’arribada al poder d’uns governants que sí creuen en l’educació com a motor d’emancipació, han pogut redoblar els esforços i, pas a pas, anar deixant Nicaragua lliure d’analfabetisme. Una de les darreres etapes correspon a la Costa Carib i, després d’haver reeixit en la seva tasca als municipis del nord de la regió, ara li ha arribat el torn als del sud. El primer on han començat a treballar ha estat Kukra Hill.
Aquest estiu passat una brigada formada pel personal local de l’AEPCA i brigadistes catalans i andalusos van començar la feina al nostre poble germà. Aquesta primera part va consistir en l’organització d’equips de treball formats per mestres, estudiants de secundària i brigadistes que es varen encarregar d’elaborar un cens de la població analfabeta del nucli urbà de Kukra Hill i les comunitats que li són més properes -en el qual es va detectar que un 19,8% de la població no sap llegir ni escriure-, es varen establir els punts d’alfabetització, que són en cases particulars, i es varen formar els alfabetitzadors en la metodologia emprada. Paral·lelament dues companyes d’Òptics pel Món varen anar detectant les persones analfabetes amb problemes de visió a les quals se’ls han facilitat ulleres per tal que també puguin assistir a les classes.
Aquest, doncs, és un procés que ja no té aturador –aquest desembre hi ha hagut les primeres promocions d’alfabetitzats a les comunitats de Samuel Law i la Fonseca- i que culminarà l’agost d’enguany amb la feina feta i la declaració de Kukra Hill com a nou municipi lliure d’analfabetisme.
En podeu anar seguint la informació al blog de l’AEPCFA de Girona: http://aepcfagirona.blogspot.com/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada